Rozpoczął się nabór do Konkursu Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego
Wydział Rolnictwa i Rybactwa informuje, że ruszył nabór do IV edycji „Konkursu Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego”, który odbędzie się 24 maja 2025 roku na terenie Ogrody Przelewice – Zachodniopomorskiego Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.
Do udziału w konkursie zaproszone są Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia z województwa zachodniopomorskiego. Zgłoszenia można składać w dwóch kategoriach:
- Zupa, przystawka lub danie główne (jedna z trzech form),
- Deser lub wypiek (jedna z dwóch form).
Celem konkursu jest promocja lokalnego dziedzictwa kulinarnego oraz integracja środowisk wiejskich wokół wspólnej pasji, jaką jest gotowanie z tradycją. Dodatkowe punkty można zdobyć za wykorzystanie produktów wpisanych na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na zwycięzców czekają nagrody pieniężne – aż do 3 000 zł w każdej kategorii.
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 8 maja 2025 roku.
Wszystkie szczegóły oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie:
???? https://wrir.wzp.pl/aktualnosci/kolejna-edycja-konkursu-tradycji-kulinarnych-pomorza-zachodniego
Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Rolnictwa i Rybactwa UMWZ:
- Aleksandra Jaszczuk – tel. 91 454 26 87, e-mail: ajaszczuk@wzp.pl
- Paulina Makatun-Hałas – tel. 91 454 26 85, e-mail: pmakatun@wzp.pl
- Dominik Wiktorowicz – tel. 91 454 27 02, e-mail: dwiktorowicz@wzp.pl